Vad får man Åtla björn med?

Innehållsförteckning

Vad får man Åtla björn med?

Vad får man Åtla björn med?

Åtling, det vill säga att lägga ut mat för att locka djur till en viss plats, är helt avgörande om man vill ha möjlighet att med stor sannolikhet se vilda rovdjur på nära håll. Åtlar kan bestå av viltkött eller fisk. Även äpplen och melass, havre, honung och surströmming lockar björn.

Vad är en åtel?

Åtel är föda som har placerats ut av människor för att locka eller göda vilt. En äldre benämning var luder. Syftet med att placera ut en åtel kan vara för att bedriva jakt, men termen åtel används även för stödutfodring av rovdjur, och har då använts främst för att främja bestånd av rovfåglar.

Får man lägga ut åtel?

Användningen av åtel förutsätter ett tillstånd från markägaren. Åtel får inte placeras i närheten av bebyggelse. Åteln får inte medföra att mark eller vattendrag förorenas och därför ska grundvattenområdens, sjöars, älvars och andra vattendrags läge beaktas vid val av åtelplats.

Vad får man skjuta på åtel?

Det är under dygnets mörka timmar djuren söker föda. Med hjälp av en åtel kan man locka fram vildsvinen och på ett bra och säkert sätt skjuta rätt djur. – För att vi i Sverige ska lyckas förvalta vildsvinen bäst bör man sikta in sig på årsungar, helst hondjur. Galtarna vandrar ut tidigt och blir som regel skjutna ändå.

Får man mata rådjur i tätbebyggt område?

Du får utfodra vilda djur med vegetabiliskt foder utan att anmäla utfodring till länsstyrelsen om det handlar om mindre mängder foder och det sköts under ordnade former.

Relaterade inlägg: