Hur såg det ut i Tyskland efter första världskriget?

Innehållsförteckning

Hur såg det ut i Tyskland efter första världskriget?

Hur såg det ut i Tyskland efter första världskriget?

Efter första världskriget bröt det tyska kejsardömet samman. I fria val, där även kvinnor hade rösträtt för första gången, bildades Weimarrepubliken med en demokratisk majoritetsregering, den så kallade Weimarkoalitionen. Regeringen leddes av en Rikskansler. Den lagstiftande makten låg hos riksdagen.

Hur såg det ut i Tyskland under mellankrigstiden?

Tyskland drabbas av hyperinflation Den tyska Weimarrepubliken fick svårt att haka på det glada tjugotalet. 1923 drabbades landet av en djupgående inflationskris. Orsaken var i första hand det betungande krigsskadeståndet som Tyskland blivit påtvingat i samband med Versaillesfreden efter första världskriget.

Vad var fredsfördraget i Versailles?

  • Bild: Imperial War Museum. Undertecknandet av fredsfördraget i Versailles, . Versaillesfreden var ett fredsfördrag efter första världskriget 1919 som Frankrike, Storbritannien och USA slöt med det besegrade Tyskland och de andra länderna som ingått i trippelalliansen. Segrarna bestämde att Tyskland inte fick vara med i ...

När träffades krigets segrare i Versailles?

  • I maj 1919 träffades krigets segrare på slottet Versailles utanför Paris för att presentera fredsfördragets villkor för Tyskland. USA:s president Woodrow Wilson hade lovat att det skulle bli en Versaillesfreden och första världskrigets följder | Historia | SO-rummet

När undertecknade fredsfördraget i Versailles?

  • Undertecknandet av fredsfördraget i Versailles, . Versaillesfreden var ett fredsfördrag efter första världskriget 1919 som Frankrike, Storbritannien och USA slöt med det besegrade Tyskland och de andra länderna som ingått i trippelalliansen. Segrarna bestämde att Tyskland inte fick vara med i fredsförhandlingarna.

Relaterade inlägg: