Hur vet man om ens barn har en diagnos?

Innehållsförteckning

Hur vet man om ens barn har en diagnos?

Hur vet man om ens barn har en diagnos?

Barnet har svårt att fokusera på det väsentliga, behålla uppmärksamheten på saker som uppfattas som tråkiga och kan inte styra uppmärksamheten på ett flexibelt sätt. Överaktiviteten är också typisk för många barn med adhd. De yngre barnen har svårt att sitta still, reser sig upp och går eller springer runt.

Hur fastställs en diagnos?

Man vänder sig till en läkare som skriver en remiss. Det är olika vem som sedan tar hand om utredningen. Det kan vara barnavårdscentralen eller skolhälsovården. Det kan också vara vid ett sjukhus eller vid en habilitering.

Vad är en diagnos och vilka för och nackdelar kan det finnas med att få en diagnos?

Diagnos betyder att genom kunskap rätt förstå och ställa till rätta. Om en person har ett problem och söker hjälp hos sjukvården så ska det problemet sättas in i sitt rätta sammanhang. Om en person däremot klarar av skolan, vardagen och sitt liv och är nöjd med det behövs ingen diagnos.

Hur fastställs diagnosen ADHD?

Hälso- och sjukvården fastställer diagnosen adhd genom en klinisk bedömning. Det finns ingen enskild metod som ensam kan fastställa om en person har adhd. Utredningen syftar till att bedöma om personen har funktionsnedsättningar i vardagen och hur dessa kan förklaras.

Relaterade inlägg: