Vad är anledningen till att bilar är utrustade med tvåkrets bromssystem?

Innehållsförteckning

Vad är anledningen till att bilar är utrustade med tvåkrets bromssystem?

Vad är anledningen till att bilar är utrustade med tvåkrets bromssystem?

Tvåkrets bromssystem innebär att fotbromssystemet är indelat i 2 oberoende delar. Går en krets (bromsen till 2 hjul) sönder fungerar den andra kretsen (återstående 2 hjul) som vanligt. Detta ökar säkerheten och finns på alla bilar utom de riktigt gamla. Dagens bilar har hydrauliska bromsar.

Vad heter kretsarna i bromssystemet?

I Sverige ska motorfordon för vägtrafik enligt lag ha två av varandra oberoende bromssystem, en färdbroms och en parkeringsbroms. Färdbromsen är den broms man normalt använder under färd, till skillnad från parkeringsbromsen som används då fordonet står stilla.

Vilka bromsar ska bromsas hårdast fram eller bak?

Bromsar och köregenskaper När du pressar ner färdbromsen bromsas bilen. Bromskraften fördelas automatiskt mellan hjulen. Framhjulen bromsas normalt hårdare än bakhjulen. Detta är inget du behöver tänka på när du kör.

Vad heter den anordning som förser bromssystemet med luft?

Kompressorn kopplas i och ur av en tryckregulator. Trycket i systemet ska vara cirka 8 bar. När tryckregulatorn känner att rätt tryck har uppnåtts så kopplas kompressorn om så att den blåser ut luft till omgivningen, den stängs alltså inte av.

Vad menar man när man pratar om ABS bromsar?

Vad är ABS-bromsar? ... ABS-systemet fortsätter därefter att bromsa bilen så fort som möjligt, men utan att det blir för kraftig så att hjulen låser sig igen. När däcken rullar igen är du kapabel att styra bilen trots att du bromsar kraftigt. Du kan alltså väja för ett hinder på vägen och bromsa hårt på samma gång.

Varför används skivbromsar fram på alla moderna personbilar?

Skivbromsar består av ett bromsok som pressas mot skivan när du trycker ner bromspedalen. Denna typ av broms har bättre bromsförmåga och används vanligtvis på framhjulen. Skivbromsar börjar alltmer ersätta trumbromsen eftersom den är mer effektiv.

Vad är en Bromskrets?

Färdbromsen används till att sänka bilens hastighet vid färd. Bilen är utrustad med två bromskretsar. Om en bromskrets skadas kommer det att innebära att bromsarna tar djupare och att det behövs ett högre pedaltryck för att få normal bromseffekt.

Vart bromsar bilen mest?

Köra fort! Den största kraften ligger ju givetvis på framhjulen oavsett biltyp. en framhjulsdriven bil med motorn fram alstrar mest bromskraft fram dels pga levande kraften i drivlinan o motorns vikt.

Vad blir rätt ordningsföljd för följande detaljer i den mekaniska delen av bromssystemet då du bromsar?

Kraften från bromspedalen och huvudbromscylindern överförs till hjulets bromscylinder via vätska i bromsrör. Bromscylindern pressar antingen samman två bromsbelägg mot en bromsskiva eller så pressas två bromsbackar ut mot en bromstrumma. Personbilar har vanligtvis hydrauliskt bromssystem till färdbromsen (fotbromsen).

Relaterade inlägg: