Hur blir man Bältad?

Innehållsförteckning

Hur blir man Bältad?

Hur blir man Bältad?

Bara den som vårdas under tvång kan bli lagd i bälte. Personen måste enligt lag utgöra en omedelbar fara för att allvarligt skada sig själv eller andra. Fastspänningen måste dessutom vara kortvarig. Den gränsen går vid fyra timmar.

Får man Bälta patienter?

Vad gäller vid bältesläggning? En patient får spännas fast i bälte mot sin vilja om det finns en omedelbar risk för att en patient skadar sig själv eller någon annan. Det är chefsöverläkaren som beslutar om fastspänning i bälte. Vårdpersonal ska vara närvarande hela tiden när en patient ligger i bälte.

Hur länge får man vara bältad?

Fastspänning med bälte ska bara ske i undantagsfall och i högst en timme, i stället för fyra timmar som tidigare varit aktuellt. Ivo ska likaså underrättas när en patient under 18 år har blivit utsatt för tvångsåtgärder vid fler än tre tillfällen under vårdperioden.

Vad är fastspänning?

Fastspänning: Om det finns en omedelbar fara för att en patient allvarligt skadar sig själv eller någon annan, får patienten kortvarigt spännas fast med bälte eller liknande anordning. Vårdpersonal ska vara närvarande under den tid patienten hålls fastspänd. Beslut om fastspänning fattas av chefsöverläkaren (19 § LPT).

Vem beslutar om tvångsvård?

En chefsöverläkare vid en enhet för psykiatrisk vård ska fatta beslut om att en patient ska tas in för psykiatrisk tvångsvård. Beslutet ska baseras på ett vårdintyg. Beslutet får inte fattas av den läkare som har skrivit vårdintyget.

Relaterade inlägg: