Vad menas med kapillärbrytande material?

Innehållsförteckning

Vad menas med kapillärbrytande material?

Vad menas med kapillärbrytande material?

Ett kapillärbrytande skikt ska förhindra att vatten transporteras från en högsa grundvattenyta (eller sprickvattenyta) till betongplattan: Till kapillärbrytande material kan användas tätskikt (typ plastfolie, gummidukar), vissa värmeisoleringsmaterial eller naturmaterial som grus, singel, makadam.

Vad är ett dränerande skikt?

Dränerande skikt Med det menas att materialet inte binder vatten vilket gör att man blir mindre känslig för tjälskador och andra typer av skador som är förknippade av vandring av vatten i mark. Undergrunden är därmed en viktig del av dräneringssystemet.

Var läggs Markskivorna i platta på mark?

Ovanpå dräneringsskiktet läggs värmeisolering av markskivor av mineralull, cellplast eller cellglas alternativt dränerande värmeisolering, till exempel lös lättklinker. Lös lättklinker har den egenskapen att det kan användas som såväl dränerande som kapillärbrytande och dessutom som värmeisolerande skikt.

Vad är Fuktkällor?

Fukt kommer från olika håll. Lite förenklat brukar man tala om sex olika fuktkällor: markfukt, byggfukt, kondens, nederbörd, oförmodad eller medveten utströmning och övriga källor.

Vilken typ av cellplast?

Den vanligaste kvaliteten vid isolering av en villagrund är S80 eller S100. S100 klarar större laster än S80 och isolerar något bättre. Kvaliteten på cellplasten bestäms efter husets laster och under punktlaster och bärande innerväggar kan en hårdare kvalitet eventuellt behövas användas.

Är Sand kapillärbrytande?

Sand är en dålig bärare av vatten, under förutsättning att du har en väldränerad mark som plattan är byggd på. Och då räcker enbart cellplasten gott och väl till som kapillärbrytande material.

Vad kan ett kapillärbrytande skikt bestå av?

Ett kapillärbrytande skikt placeras under betongplattan för att hindra att markfukt sugs upp. Skiktet består som regel av minst 150 mm makadam, fraktion 8-16 eller 16-12, som komprimeras väl.

Relaterade inlägg: