Vad menas med Läkemedelsadministrering?

Innehållsförteckning

Vad menas med Läkemedelsadministrering?

Vad menas med Läkemedelsadministrering?

Administrering innebär att läkemedlet tillförs kroppen direkt. Vid överlämnande, se nedan, är det patienten själv eller en tredje person som administrerar. Läkemedel ska normalt iordningställas i direkt anslutning till administreringen.

Vad är en Ordinationshandling?

Ordinationshandling (delningsunderlag), är vårdens dokument, och ger en tydlig utskrift över patientens aktuella läkemedelslista. Används som underlag för utdelning av läkemedel och som underlag för signeringslista.

Vad innebär det om man är ordinerad ett visst läkemedel och inte följer ordinationen?

En sjuksköterska utan behörighet att ordinera ett visst läkemedel får dock i vissa fall justera doseringen i en läkemedelsordination utifrån mål- eller mätvärden. Den som ordinerar en sådan läkemedelsbehandling bestämmer en initial dosering samt de mål- eller mätvärden som ska ligga till grund för dosjusteringen.

Vad menas med normaldos?

Dos (av latin dosis, av grekiska dosis, "så mycket som ges" eller "portion") avser i snäv mening den mängd läkemedel en patient blivit ordinerad av läkare. Dos avser även kvantitet i allmänhet. Det närliggande ordet dosering avser en föreskriven mängd av en substans under en angiven tidsperiod. Se även stråldos.

Vad är iordningställa?

Iordningställa läkemedel betyder att dela upp det i doser eller göra i ordning läkemedel för patienten på andra sätt som anges i Socialstyrelsens föreskrifter. Det kan till exempel vara att mäta upp flytande läkemedel och injektionsvätska. Administrera läkemedel betyder att ge patienten det iordningställda läkemedlet.

Vad händer om man inte följer Läkemedelsordinationen?

Läkemedelsbehandling som inte följs upp kan orsaka lidande och ohälsa hos den äldre patienten. Om inte patienten är följsam sin läkemedelsordination kan det innebära en ökad risk för interaktion av läkemedel, utebliven behandlingseffekt och biverkningar.

Hur du hanterar ett läkemedel?

Läkemedel ska förvaras i låst utrymme, oåtkomligt för obehöriga. Personer som arbetar eller vistas i läkemedelsrum ska enligt vårdhygieniska regler bära professionell klädsel eller annan lämplig skyddsklädsel.

Vad ska en läkemedelsordination göra?

  • En läkemedelsordination ska vara entydig och görs med angivande av läkemedlets namn eller aktiv substans, läkemedelsform (beredningsform), styrka, dosering i antal/volym per/administreringstillfällen, läkemedelsbehandlingens längd, ordinationsorsak samt när behandlingen ska följas upp eller avslutas.

Vilka typer av läkemedel finns i ändtarmen?

  • Läkemedel finns i många olika former: Läkemedel som du tar genom munnen, till exempel tabletter, kapslar och flytande former som suspensioner och lösningar. Läkemedel som du för in i ändtarmen, till exempel stolpiller, så kallade suppositorier. Läkemedel som du för in i slidan, till exempel vagitorier och slidkräm.

Vad är ett naturläkemedel?

  • De ska vara avsedda för egenvård och användas vid tillfälliga och lindriga besvär. Naturläkemedel innehåller en djurdel, bakteriekultur, mineral eller salt som inte är alltför bearbetade. Naturläkemedel ska uppfylla de grundläggande kraven som gäller för läkemedel.

Hur ska ett läkemedel få säljas i Sverige?

  • Läkemedel är ämnen som kan användas för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. För att ett läkemedel ska få säljas i Sverige måste det vara godkänt av det svenska eller det europeiska läkemedelsverket.

Relaterade inlägg: