Varför gör banken en kreditbedömning när du vill låna pengar?

Innehållsförteckning

Varför gör banken en kreditbedömning när du vill låna pengar?

Varför gör banken en kreditbedömning när du vill låna pengar?

Kreditbedömningen ger långivaren svart på vitt kring både din kreditvärdighet och din betalningsförmåga. Utifrån bedömningen kan långivaren sedan ta ett väl underbyggt beslut kring om du ska välkomnas som låntagare eller inte.

Kan vem som helst göra en kreditupplysning?

Enligt kreditupplysningslagen ska den som begär en kreditupplysning om en privatperson ha ett legitimt behov. Detta innebär att frågeställaren ska ha ingått eller vara på väg att ingå ett kreditavtal med den person kreditupplysningen handlar om eller att man i övrigt har anledning att göra en ekonomisk riskbedömning.

Varför har jag fått en kreditupplysning?

Får vem som helst göra en kreditupplysning? Företaget som begär en kreditupplysning om en privatperson ska ha ett så kallat ”legitimt behov”. Det innebär att företaget ska vara på väg att ingå ett kreditavtal med dig, eller att de har en annan anledning att göra en ekonomisk riskbedömning på dig.

Hur höjer man sitt kreditvärde?

I korthet: 5 knep för att höja din kreditvärdighet

  1. Gör en kreditupplysning på dig själv och utgå ifrån den (min upplysning)
  2. Använd ett enda kreditkort – säg upp övriga outnyttjade krediter och kort.
  3. Betala alltid dina fakturor i god tid.
  4. Samla dina lån till ett större privatlån hos en enda bank.

Vad händer om man ljuger för banken?

Det är straffbart att ljuga om sin inkomst om det leder, eller kan leda (bedrägeriförsök), till att banken beviljar ett lån som de egentligen inte skulle beviljat, vilket i sin tur resulterar i en kreditförlust.

Kan man ta en UC på sig själv?

Du kan alltid beställa en upplysning på dig själv med tjänsten Min Upplysning utan att det registreras som en förfrågan hos UC. Detta påverkar alltså inte din kreditvärdighet på något sätt.

Hur blir man av med kreditupplysning?

Problemet som uppstår då är att varje bank tar varsin kreditupplysning. Och för varje kreditupplysning som tas försämras din kreditvärdighet och så även chanserna till låg ränta. Det absolut enklaste sättet att samla sina skulder till så låg ränta som möjligt är att använda en låneförmedlare så som Advisa.

Hur läser man en kreditupplysning?

I en kreditupplysning som görs på en person visas bland annat information om inkomst, aktiva krediter och eventuella betalningsanmärkningar. Skulle man ha ett eventuellt skuldsaldo hos kronofogden syns också det i upplysningen.

Relaterade inlägg: