Får man anmärkning av betalningsföreläggande?

Innehållsförteckning

Får man anmärkning av betalningsföreläggande?

Får man anmärkning av betalningsföreläggande?

Att du får ett inkassokrav eller ett betalningsföreläggande från Kronofogden innebär inte att du automatiskt får en betalningsanmärkning. Du kan protestera mot ett felaktigt krav precis som du kan göra med en felaktig faktura.

Vad är en betalningsanmärkning och vad gör Kronofogden?

När du har en skuld du inte betalar kan den som vill ha betalt ta hjälp av Kronofogden. Så småningom registreras din skuld i våra register. Då kan kreditupplysningsföretagen hämta den informationen från oss och det innebär att du fått en betalningsanmärkning.

Hur vet jag att jag har en betalningsanmärkning?

Det finns olika alternativ för att få ut information om eventuella betalningsanmärkningar. Ett vanligt sätt är via Upplysningscentralens tjänst MinUC. Där kan du se om du har en betalningsanmärkning, din kreditvärdighet och din inkomst under året – utan att det räknas som en kreditupplysning.

Vilka ger betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning får du om du inte betalar en räkning eller skuld i tid. Många tror att det är Kronofogden som ger dig en betalningsanmärkning men i själva verket är det den (det företag) som du är skyldig pengar som ansöker om betalningsföreläggande.

Relaterade inlägg: