Vad är klimatkompenserat flyg?

Innehållsförteckning

Vad är klimatkompenserat flyg?

Vad är klimatkompenserat flyg?

Vad betyder klimatkompensera? Det är ett sätt att ta ansvar för de utsläpp som vi orsakar. Att köpa klimatkompensation innebär att du betalar för att utsläppen av växthusgaser ska minska någon annanstans med samma mängd som du kompenserar för.

Vad kostar det att klimatkompensera en flygresa?

Priserna varierar mellan olika projekt och tjänster. På klimatkompensera.se kostar det från 152 kronor att klimatkompensera en tur- och returresa till London, till Nice 217 kronor, till New York 665 kronor och till Thailand 870 kronor.

Hur Koldioxidkompensera?

Koldioxidkompensation är ett verktyg för företag eller privatpersoner att minska de mängder koldioxid som bär deras fotavtryck. Detta genom att betala företag som jobbar med att på olika sätt minska den totala mängden koldioxid som produceras årligen, exempelvis genom att plantera träd”.

Vilka flygbolag klimatkompenserar?

Väljer du att flyga med TUI fly eller TUI Airways ingår även klimatkompensation av flygresan. Vi kompenserar utsläpp av växthusgaser (CO2e) från alla flygplans bränsleförbrukning och från hotellens elanvändning, uppvärmning och från bränsleförbrukningen från hotellens fordon.

Varför klimatkompenserar företag?

Genom att klimatkompensera via Vi-skogen bekämpar ni både fattigdom och klimatförändringar, samtidigt bidrar ni till att fem av de globala målen uppnås. Studier visar att företag som klimatkompenserar minskar sina utsläpp tre gånger så fort än de företag som inte klimatkompenserar.

Kan man klimatkompensera?

Det kan ske genom att köpa utsläppsrätter så att de inte kan användas av någon annan. Kompensationen kan också bygga på att ge pengar till exempelvis trädplantering eller utbyggnad av förnybar energi, som ersätter fossil energi. Den som köper klimatkompensationen får då ett bevis som motsvarar de minskade utsläppen.

Hur fungerar klimatkompensation vanligtvis vid flygresor?

Ibland är det flygbolaget som står för kostnaden och ibland är det du som resenär som betalar lite extra för klimatkompensera för din flygresa. Pengarna går till utsläppsrätter i klimatkompensationsprojekt som sänker utsläppen i andra delar av världen och av andra aktiviteter än din flygresa.

Är klimatkompensation hållbart?

Klimatkompensation har blivit ett argument från flygbranschen för att kunder ska fortsätta flyga. Men enligt forskningen är det en åtgärd med begränsad effekt. – Ett grundproblem är att kompensationen måste vara permanent och det går inte att säkerställa.

Vad neutraliserar koldioxid?

När koldioxid i luften löser sig i vatten bildas kolsyra som omvandlas till vätekarbonatjoner och vätejoner. I vanliga fall neutraliseras de av det kalk som naturligt finns naturligt i havsvattnet.

Relaterade inlägg: