Hur får jag ut min journal?

Innehållsförteckning

Hur får jag ut min journal?

Hur får jag ut min journal?

Beställa handlingar

  1. Beställning av journalkopior sker i första hand hos den vårdgivare där dokumentationen förts.
  2. Beställning av äldre handlingar och journaler sker hos Regionarkivet. Din beställning kan göras via telefon, brev, fax eller personligt besök.

Kan man ta bort journalanteckningar?

Om vissa uppgifter i en patientjournal behöver tas bort måste en ansökan om journalförstöring göras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). ... IVO får besluta om journalförstöring om ansökan gjorts av patienten eller någon annan som nämns i patientjournalen.

Hur får jag tag i mina Läkarjournaler?

Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.

Hur beställer man Journalkopior 1177?

Journalbegäran görs med fördel via 1177 Vårdguidens e-tjänster, där du kan beställa kopior ur din egen journal från vårdgivande enhet. Sök via 1177.se, där finns mer information om hur du ska gå tillväga. Handläggningstiden beror på hur omfattande beställningen är och hur journalen förvaras.

Kan en patientjournal förstöras?

Journalförstöring är i undantagsfall en möjlighet till radering av uppgifter i en journal. Det är endast patienten eller någon som omnämns i en patientjournal som kan ansöka om att hela eller delar av den ska förstöras. En ansökan om journalförstöring ska ställas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Kan man ta bort anteckningar från sin journal?

Det är förbjudet att radera eller göra text oläslig i en journal. Den som antecknar i journalen får bara rätta felaktigheter genom att markera det som är felaktigt och skriva in nya anteckningar. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kan besluta att en journal eller delar av en journal får förstöras.

Har man rätt att läsa sin journal?

Patienten har rätt att begära ut journalhandling för att läsas, skrivas av eller kopieras. Det finns ett fåtal undantag till denna rättighet, som anges i Patientdatalagen. Idag kan dessutom patienter läsa sin journal via 1177 Vårdguidens e-tjänster från de allra flesta vårdinrättningar i landet.

Får läkare gå in i journal?

Patientjournalen skyddas av sekretess Det innebär att alla uppgifter ska skyddas mot att obehöriga får tillgång till dem och kan sprida dem. Det är bara den personal som deltar i vården av dig eller som av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom vården som har rätt att läsa journalen.

Relaterade inlägg: