Vad innebär det att vara Fartblind?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att vara Fartblind?

Vad innebär det att vara Fartblind?

Du inbillar dig att din hastighet är lägre än vad den egentligen är eftersom du ökat din fart. Fartblindhet uppkommer, när du saktat in efter körning i hög hastighet. Du upplever då att bilen går betydligt långsammare än vad den egentligen gör.

Hur påverkas du av fartblindhet?

Fartblindhet innebär att du har svårt att bedöma vilken hastighet du kör i och det känns som du kör långsammare än vad du egentligen gör. Detta kan leda till att du missbedömer bromssträckan, minskar farten för lite och kör av vägen när du ska bromsa in vid en avfart.

När kan man bli fartblind?

När man kör med hög hastighet under lång tid på breda och raka vägar är det stor risk för fartblindhet. På grund av fartblindheten missbedömer många förare hastigheten, vid till exempel avfart från motorväg, och detta kan orsaka en olycka.

När kan du drabbas av tunnelseende?

Tunnelseende i medicinsk bemärkelse kan uppkomma av mer eller mindre temporära förändringar i hjärnan, vid en psykisk kris och under ett psykiskt trauma, vid droganvändning, och vid minskat blodflöde i hjärnan (t. ex. vid blodtrycksfall).

Vad menas med direkt seende?

Direktseende är det du fokuserar blicken på, till exempel när du läser texten på vägmärken. Direktseendet utgör 1–2 % av synfältet.

Hur påverkas bränsleförbrukningen när du gör en accelererande omkörning?

En accelererande omkörning. Flygande omkörning innebär att du har såpass mycket högre fart än fordonet du kör om, att du inte behöver accelerera. ... Även bränsleförbrukningen gynnas eftersom du slipper hålla en ojämn fart. Accelererande omkörning innebär att du ökar farten för att kunna köra om fordonet framför.

I vilket sammanhang löper du störst risk att bli fartblind?

Du löper störst risk att bli fartblind när du har kört med hög hastighet under lång tid (till exempel på motorväg). Fartblindhet leder till dessa problem: För korta avstånd till framförvarande. För hög hastighet när du ska bromsa, till exempel på motorvägsavfart.

Vad är risken när körningen blir monoton?

Den största risken med fartblindhet är att du underskattar hur lång tid det kommer ta att sänka farten eller att stanna bilen helt. Detta kan exempelvis leda till att du kör för snabbt in på en avfart och kör av vägen eller missbedömer bilens stoppsträcka och kör in ett framförvarande fordon.

Relaterade inlägg: