Vad menas med att vara livegen bonde?

Innehållsförteckning

Vad menas med att vara livegen bonde?

Vad menas med att vara livegen bonde?

Under medeltiden var många bönder i Europa livegna, vilket innebar att de kontrollerades av en godsherre och inte hade möjlighet att flytta utan godsherrens godkännande. Livegenskapen förekom inte i Sverige under medeltiden, här hade bönderna en betydligt bättre situation och mer än hälften ägde själva sin jord.

Är livegen synonym?

Livegen betyder i stort sett samma sak som slaviskt bunden till.

Är livegen korsord?

Synonymer till livegen

  • träl, slav, underhuggare.
  • Användarnas bidrag. ofri.

Är livegen person?

Ordet livegen är en försvenskad form av det tyska leibegen. Leib betyder 'kropp', och inte 'liv, levande tillstånd' som man skulle kunna tänka sig. Egen är en participform av äga. Livegen betecknar ursprungligen alltså en person, vars kropp ägs av någon annan.

Vad var bönderna tvungna att göra för att ha rätt att bruka jorden?

De självägande bönderna var tvungna att betala skatt till både kungen och kyrkan. Därför kallades de skattebönder. De många avgifterna som bönderna tvingades betala, samt de dagsverken som de var tvungna att utföra på andras jordar, resulterade i otaliga bondeuppror under medeltiden.

Vad menas med kval?

Kvalificering, kval, innebär inom sport att man måste nå vissa resultat innan man når en större tävling. En mindre tävling kan vara kval till en större tävling utan att officiellt kallas kval. ... Det kan röra sig om tider/meter och liknande, eller placeringar, vid vissa tävlingar.

Relaterade inlägg: