Vad innebär det att bli utköpt?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att bli utköpt?

Vad innebär det att bli utköpt?

Att bli utköpt sker vanligen när arbetsrätten inte tillåter en uppsägning men där arbetsgivaren önskar avsluta din anställning. ... Att köpa ut personal är ett sätt för arbetsgivare att bli av med anställda som man inte har rätt att säga upp. Arbetsgivaren betalar dig för att kunna avsluta ert anställningsförhållande.

Vad är arbetsbefriad uppsägningstid?

Vanligast vid ett utköp är att uppsägningstiden blir arbetsbefriad. Ersättningen består då av fortsatta löneutbetalningar, fram till det sista anställningsdatumet, utan krav på arbetsinsats. Ibland kan man även förhandla fram en förlängd, arbetsbefriad uppsägningstid .

Kan man bli arbetsbefriad?

Som arbetstagare ska man som utgångspunkt stå till arbetsgivarens förfogande och arbeta under uppsägningstiden. Man kan dock bli arbetsbefriad. Arbetsgivaren kan förklara att arbetstagaren inte behöver stå till förfogande under uppsägningstiden eller en del därav (13 § lagen om anställningskydd, LAS).

Vad betyder Samordningsfri?

Riksrevisionen är särskilt kritisk mot att avgångsvederlaget enligt beslutet är samordningsfritt, det vill säga att någon avräkning på det inte ska ske även om länsöverdirektören påbörjar en annan anställning.

Relaterade inlägg: