Vad är Festel?

Innehållsförteckning

Vad är Festel?

Vad är Festel?

Fistel är en onormal förbindelse mellan slidan och urinblåsan, eller mellan slidan och ändtarmen, som orsakats av komplicerade eller långdragna förlossningar, eller av grova våldtäkter. Förbindelsen orsakar urin- och avföringsinkontinens.

Vad är Dialysfistel?

Eftersom venerna inte har tillräckligt stort blodflöde behöver läkaren skapa ett speciellt blodkärl, en AV-fistel. Då kopplas en bit av en artär och en ven ihop. Artären gör att blodflödet ökar i venen. Läkaren skapar fisteln under en mindre operation.

Kan man leva med en fistel?

Fistel är ett dolt problem som drabbar främst unga kvinnor i Afrika och Asien och uppstår i samband med komplicerade och långvariga förlossningar eller grova våldtäkter. Kvinnorna som lever med fistel blir ofta stigmatiserade och utstötta, men med rätt behandling och insatser kan tusentals få hjälp.

Vad är en av fistel och vad är viktigt för dig som undersköterska att veta om den?

Vid kronisk hemodialysbehandling krävs en bra blodaccess och om möjligt väljs AV- (Arterio-Venös) fistel i första hand. AV-fisteln görs vanligen på underarmen eller överarmen, i sällsynta fall på lårets insida. Den anläggs genom att en artär kopplas samman med en ven.

Vad är perianal abscess?

Analabscess är en varbildning intill eller nära analkanalen. Indelning görs efter lokalisation: perianal – distal och ytlig, nära anus. intersfinkterisk – mellan inre och yttre delen av analsfinktern.

Varför går man på dialys?

Dialys är en behandling som innebär att man renar blodet från slaggprodukter och olika toxiska ämnen, avlägsnar överskottsvatten samt reglerar elektrolyter. Dialysbehandling ordineras vid svår njursvikt, uremi, som kan vara akut eller kronisk.

Relaterade inlägg: