Vad betyder att häktas?

Innehållsförteckning

Vad betyder att häktas?

Vad betyder att häktas?

Den som misstänks för ett allvarligt brott kan häktas av domstolen i väntan på att brottet utreds. Den häktade är enbart misstänkt för ett brott och betraktas som oskyldig fram till fällande dom.

Varför häktas man?

Häktning. Om det finns en risk att en person försvårar brottsutredningen kan åklagaren begära att denne häktas. Det kan bland annat handla om att personen riskerar att avvika eller undanröjer bevis. Ett krav är dock att han eller hon är på sannolika skäl misstänkt för ett brott som kan ge minst ett års fängelse.

Vilka häktas?

Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet. Den som är skäligen misstänkt får häktas om det är synnerligen viktigt i avvaktan på ytterligare utredning.

Kan en 16 åring sitta i häkte?

Häktning av unga misstänkta ex. ... Skälet till att så få unga i åldern 15 till 17 år häktas är att personer under 18 år enligt barnkonventionen och svensk lag bara i undantagsfall (synnerliga skäl) ska vara häktade och ha restriktioner.

Kan man bli dömd för sannolika skäl?

Sannolika skäl uttrycker hur stark misstanken är och är den högre graden av misstanke vid anhållande och häktning. Att det finns sannolika skäl för att den misstänkta personen har begått brottet är i allmänhet en förutsättning för att personen ska kunna häktas.

På vilka grunder kan man bli häktad?

Det är bara en domstol som har rätt att besluta om häktning. I normalfallet krävs det sannolika skäl för att den misstänkte har begått det aktuella brottet. Som huvudregel krävs det även att brottet som man misstänks för kan ge fängelse i minst ett år.

När placeras häktade personer i häkte?

  • Gripna och anhållna personer placeras normalt i polisarrest vid en polisstation. Häktade personer placeras i häkte, som Kriminalvården ansvarar för. Om den häktade inte har vissa restriktioner får han eller hon umgås med andra häktade.

När ska den misstänkte vara häktad?

  • Om den misstänkte är häktad ska domstolen hålla huvudförhandling, eller rättegång, inom en till två veckor efter det att åtal har väckts. Efter rättegången bestämmer domstolen om den misstänkte är skyldig eller inte. Om man är missnöjd med domen kan den överklagas till en högre instans.

Hur länge kan man sitta häktad?

  • Det är domstolen som fattar beslut om häktning och som misstänkt kan man sitta häktad i upp till 14 dagar innan åtal väcks av åklagaren. Den tiden kan förlängas om det finns skäl för det, vilket inte är ovanligt.

Relaterade inlägg: