Hur mycket mark behöver man för att vara självförsörjande?

Innehållsförteckning

Hur mycket mark behöver man för att vara självförsörjande?

Hur mycket mark behöver man för att vara självförsörjande?

Hur mycket mark ska du odla? Enligt en uträkning i odlingsboken Rätt ur jorden kan man räkna med att en familj på fyra personer kan bli självförsörjande på grönsaker om de har 500 kvm mark att odla på. Då ska man veta att en genomsnittlig svensk villatomt är på hela 1900 kvm.

Vad behöver man för att vara självförsörjande?

En man behöver 187 kilo potatis, rotfrukter och grövre grönsaker per år. Till grövre grönsaker räknas vitkål, broccoli, bönor, ärter och lök. Till rotfrukter räknas allt som växer under jord, som kålrot, morot, rödbeta och palsternacka.

Kan man leva helt självförsörjande?

Vill man leva självförsörjande kan det för många också betyda ekonomiskt oberoende. Just begreppet ”ekonomiskt oberoende” låter kanske för de flesta att man har så mycket pengar att man inte behöver förvärvsarbeta, men i teorin kan du vara ekonomiskt oberoende om du inte har några utgifter.

Hur mycket mark behöver en människa?

Bloggen Nidhögg har gjort nedanstående beräkning på behovet av åkermark. För att försörja en person i Sverige med bibehållen levnadsstandard krävs 1.1 hektar till mat, 0.5 hektar till skogsprodukter och 3.5 hektar för biomassa ägnat åt drivmedel.

Får självhushållning?

Vilken ras lämpar sig bäst för självhushållning? Vilken ras klarar sig bra på lättodlat foder, har lätta lamningar, är lätta att handskas med och har lite besvär med klövsjukdomar eller dylikt. Helst en lantras då dessa är mer anpassade för det svenska klimatet samt att de är djur som behöver bevaras.

Kan Sverige vara självförsörjande?

Vår egen produktion av spannmål, sockerbetor, morötter, ägg och mejeriråvaror är godtagbar. Men för att klara behovet av frukt, grönsaker och i stort sett allt kött är vi starkt beroende av import. Sverige kan gå från 50 procent i självförsörjning till 80.

Relaterade inlägg: