Vad är avkastningsskatt?

Innehållsförteckning

Vad är avkastningsskatt?

Vad är avkastningsskatt?

Det är en schablonbeskattning där skatteunderlaget beräknas genom att man multiplicerar ditt försäkringskapital med föregående års statslåneränta enligt lag (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel dock lägst 0,5 procent. För pensionsförsäkringar är avkastningsskatten 15 procent av skatteunderlaget.

Är avkastningsskatt avdragsgillt?

Kostnaden för avkastningsskatt är skattemässigt avdragsgill som en kostnad i inkomstdeklarationen under förutsättning att avkastningsskatten avser pension och kapitalförsäkringar i näringsverksamheten.

Vad är avkastningsskatt kapitalförsäkring?

När du sparar i en kapitalförsäkring betalar du en så kallad avkastningsskatt. Det gör att du kan handla fonder och aktier utan att behöva skatta vid varje affär. Pengarna är skattade och klara när du tar ut dem, och du behöver heller inte tänka på att ta upp dina affärer i deklarationen – det löser vi åt dig.

Vilka är skattskyldiga för avkastningsskatt på pensionsmedel?

  • Särskild inkomstskatt.
  • Rot- och rutarbete. Kupongskatt. Trängselskatt. Vägavgift.

Vilken är den korrekta beskrivningen av hur avkastningsskatten i en kapitalförsäkring tas ut?

Avkastningsskatten för kapitalförsäkring är 30 procent på ett framräknat skatteunderlag som fastställs enligt nedan. Skatteunderlaget är lika med ett kapitalunderlag multiplicerat med det högsta av: statslåneräntan den 30 november föregående år ökad med 1,0 procent, eller 1,25 procent.

Hur betalas skatt på kapitalförsäkring?

När du har en kapitalförsäkring betalar du en schablonskatt varje år. Skatten beräknas på värdet av de sparprodukter som du har i din försäkring. Därför kan du sälja fonder, aktier och andra värdepapper utan att skatta för en eventuell vinst vid varje försäljning.

Vad är skatteavdrag från inkomst som redovisas i näringsverksamhet?

Du får avdrag för alla kostnader som behövs för att du ska kunna driva verksamheten. Det finns dock många gränsfall. I en del fall ska intäkten eller kostnaden tas upp i andra inkomstslag än näringsverksamhet. I andra fall gränsar kostnaden till personliga kostnader, som aldrig får dras av.

Hur bokföra avkastningsskatt kapitalförsäkring?

För en svensk kapitalförsäkring ska ingen avkastningsskatt bokföras eftersom försäkringsbolaget betalar skatten. Däremot en utländsk kapitalförsäkring måste du själv bokföra avkastningsskatten och redovisa den i inkomstdeklarationen.

Relaterade inlägg: