Hur fungerar bensodiazepiner?

Innehållsförteckning

Hur fungerar bensodiazepiner?

Hur fungerar bensodiazepiner?

Den huvudsakliga effekten av bensodiazepiner är att modulera effekten av det hämmande signalämnet GABA på GABAA-receptorn [11]. Samma verkningsmekanism konstateras för zopiklon, zolpidem och zaleplon, trots att de är struktuellt olika inbördes och i jämförelse med bensodiazepiner.

Vad innehåller bensodiazepiner?

Läkemedel

  • Diazepam (Apozepam, Stesolid, tidigare bl.a. Valium)
  • Oxazepam (Oxascand, Sobril)
  • Lorazepam (Temesta)
  • Alprazolam (Xanor)
  • Klordiazepoxid (Librium)

Är Benzo dödligt?

Det ångestdämpande läkemedlet bensodiazepiner, även kallat benso, har orsakat fler överdoser som lett till dödsfall i Australien än heroin och metadon tillsammans. Under 2016 stod bensodiazepiner för drygt 37 procent av alla överdoser som lett till dödsfall i Australien, vilket motsvarar 663 personer.

Hur påverkas man av bensodiazepiner?

Utöver önskad effekt har bensodiazepiner många biverkningar som t. ex. dåsighet, trötthet, yrsel, förvirring, svårigheter att hålla koncen- trationen, försämrat minne, balanssvårigheter och ökad fallrisk.

Vilken typ av Benzo är starkast?

De bensodiazepiner med störst risk för beroende är de som har snabbt anslag och hög potens. Dessa är flunitrazepam, alprazolam, oxazepam och lorazepam. Störst risk för beroende förefaller idag finnas hos alprazolam (Xanor, Alprazolam).

Relaterade inlägg: