Vad är bodelning och när kan bodelning ske?

Innehållsförteckning

Vad är bodelning och när kan bodelning ske?

Vad är bodelning och när kan bodelning ske?

Bodelning innebär att ni som är gifta med varandra delar upp egendom mellan er. Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det.

När ska bodelning förrättas?

4 § Bodelning med anledning av äktenskapsskillnad skall förrättas när äktenskapet har upplösts. Om någon av makarna begär bodelning när ett mål om äktenskapsskillnad pågår, skall bodelningen dock förrättas genast.

Vad räknas in i bodelning?

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas genom bodelning, regler om detta återfinns i Äktenskapsbalken (ÄktB). I en bodelning mellan makar ska allt som är giftorättsgods ingå, ÄktB 10 kap. ... All annan egendom ska alltså ingå i bodelningen, även sådant som makarna hade innan äktenskapet.

Hur mycket pengar får jag vid bodelning?

Skulder vid bodelning Först ska värdet av era gemensamma tillgångar räknas ihop. Om någon av er har skulder dras sedan värdet av den skulden bort från värdet av den personens del av tillgångarna. Därefter läggs det som återstår av era tillgångar ihop, och blir det totala värde som ska delas upp.

När ska bodelning göras?

Att bodela innebär att du och din partner delar upp er egendom mellan er. Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör.

Relaterade inlägg: