Vad menas med inbyggt dataskydd?

Innehållsförteckning

Vad menas med inbyggt dataskydd?

Vad menas med inbyggt dataskydd?

Inbyggt dataskydd (privacy by design) innebär att man tar hänsyn till integritetsskyddsreglerna redan när man utformar it-system och rutiner. Det är ett sätt att se till att kraven i dataskyddsförordningen uppfylls och att den registrerades rättigheter skyddas.

Vad menas med Uppgiftsminimering?

Uppgiftsminimering. Personuppgifterna ska inte vara för omfattande i förhållande till de ändamål som de behandlas för. Det innebär att du endast får samla in uppgifter som du vet att du kommer att använda och som krävs för att uppfylla ändamålet, när ändamålet är uppfyllt ska uppgifterna antingen raderas eller gallras.

Vilken är grundregeln för all personuppgiftsbehandling?

Personuppgifter som behandlas ska vara adekvata, relevanta och inte för omfattande i förhållande till ändamålet. Behandla aldrig fler personuppgifter än vad som behövs. De personuppgifter som behandlas ska vara tydligt kopplade till ändamålet.

När behövs ett Dataskyddsombud?

Företag och andra privata aktörer måste utse ett dataskyddsombud endast om kärnverksamheten består av behandling som kräver regelbunden och systematisk kontroll av de registrerade i stor omfattning – vilket kan bero på behandlingens karaktär, omfattning och/eller ändamål – eller om kärnverksamheten består av behandling ...

Vem kan vara personuppgiftsansvarig?

Personuppgiftsansvarig är den som bestämmer för vilka ändamål uppgifterna ska behandlas och hur behandlingen ska gå till. Personuppgiftsbiträde är den som behandlar personuppgifter för den personuppgiftsansvariges räkning.

Relaterade inlägg: