Är en aktie ett värdepapper?

Innehållsförteckning

Är en aktie ett värdepapper?

Är en aktie ett värdepapper?

Aktier och fonder är den vanligaste formen av värdepapper. En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag som ger aktieägaren rätt till eventuell utdelning och rätt att rösta på företagets bolagsstämma. En fond är en sammansättning av olika värdepapper, till exempel aktier, obligationer och räntebärande värdepapper.

Vad gör man med aktier?

Hur fungerar aktiehandel? När du köper eller säljer aktier gör du det på en andrahandsmarknad. Det är den vi brukar kalla för börsen. Aktier handlas mellan olika aktieägare, där köparen och säljaren kommer överens om ett pris – en så kallad aktiekurs.

Kan aktie vara?

De flesta aktier på börsen är stamaktier. Det är ordinarie aktier som utgivits i samband med skapandet av bolaget för att skaffa fram ursprungligt aktiekapital. Kan också vara aktier som tillkommit vid nyemission av flera stamaktier. Har ingen förtur vid utdelning och likvidation som däremot preferensaktier har.

Hur många procent av ett företag är en aktie?

Andelen som äger aktier i endast ett bolag fortsätter också att minska. Under 2010-talet har andelen minskat från 49,5 procent till 43,9 procent vid utgången av 2019. Andelen som äger aktier i endast ett bolag har minskat varje år sedan 2014.

Relaterade inlägg: