Vad är en decimal?

Innehållsförteckning

Vad är en decimal?

Vad är en decimal?

Decimal[redigera | redigera wikitext] Decimaler är alla siffror i ett tal som står till höger om decimaltecknet och som därför utgör en kvantitet som är mindre än 1 (en hel). Den första placeringen direkt till höger om decimaltecknet visar tiondelen (jämför SI-prefixet deci), följt av hundradelen, tusendelen etc.

Vad heter decimalerna?

Decimaltal är ett tal som innehåller ett decimaltecken, följt av en eller flera decimaler. Utskrivningen kallas decimalutveckling, och består av ett heltal och en ändlig eller oändlig följd av decimaler som bestämmer ett reellt tal. Till exempel har -7/3 (den oändliga) decimalutvecklingen -2,333333...

Vad är tal skrivna i bråkform?

  • Tal skrivna i bråkform består av följande tre delar: ett bråkstreck, en täljare (talet som står ovanför bråkstrecket) och en nämnare (talet som står under bråkstrecket). ä ä t ä l j a r e n ä m n a r e. I vårt exempel med tårtbitarna är 3:an bråktalets täljare och 4:an är bråktalets nämnare.

Vad är skillnaden mellan bråk och bråkräkning?

  • Man kan även göra följande distinktion: Om nämnaren är större än täljaren är det ett äkta bråk eller egentligt. Om täljaren istället är större än nämnaren kallas bråket oäkta eller oegentligt. I pedagogiskt vardagsspråk används frekvent även termerna bråktal och bråkräkning.

Vad är en nämnare i ett bråktal?

  • I ett bråktal har vi en täljare och en nämnare. Täljaren är det tal som står ovanför bråkstrecket (i exempet ovan är täljaren 3), medan nämnaren är det tal som står under bråkstrecket (i exemplet ovan är nämnaren 4). Vi skulle kunna räkna ut bråktalet i exemplet ovan, genom att dela täljaren (3) med nämnaren (4) och få kvoten 0,75.

Vad är nämnaren i bråkstrecket?

  • Täljaren är det tal som står över bråkstrecket alt. divisionsstrecket, och nämnaren är det tal som står under. En bra minnesregel är t äljare – t ak och n ämnare – n ere. Talet nedanför bråkstrecket står för hur många delar en helhet består av. Som exempel har vi en tårta som kan delas i 4 lika stora delar.

Relaterade inlägg: