Hur beräknar man CO2 utsläpp?

Innehållsförteckning

Hur beräknar man CO2 utsläpp?

Hur beräknar man CO2 utsläpp?

Emissionsfaktorer. Emissionsfaktorer anger hur stora utsläpp av respektive gas som förbränning av en viss mängd energi ger. Utsläpp av koldioxid påverkas av bränslets innehåll av kol per vikt eller volym. När man beräknar utsläpp av växthusgaser brukar man endast räkna med koldioxid från fossila bränslen.

Vad består Sveriges utsläpp av?

Industrin står för en ungefär en tredjedel av Sveriges totala utsläpp (31 procent). ... Utsläppen från industrin består av utsläpp från tillverkningsprocesser, utsläpp från förbränning av bränslen samt så kallade diffusa utsläpp (till exempel utsläpp från vätgasproduktion samt läckage i gasledningar).

Hur mycket CO2 tar skogen upp?

En kubikmeter stamved innehåller kol som motsvarar cirka 750 kg CO2. En hektar vanlig skog i Norden som växer med i genomsnitt 5 kubikmeter per år lagrar därför årligen knappt 4 ton koldioxid i stammen. Det motsvarar utsläppen av en dieselbil som kör ungefär 20 000 kilometer.

Vad är CO2 utsläpp?

Koldioxid (CO2) är en livsnödvändig gas i atmosfären som ingår i kolkretsloppet. Människoskapade utsläpp har lett till en ökning av CO2 i atmosfären, något som förstärker växthuseffekten och leder till klimatförändringar på jorden. Därför är CO2 utsläpp något man vill reducera.

Hur mycket CO2 kan ett träd ta upp?

Ett träd binder ungefär 25 kg koldioxid varje år.

Relaterade inlägg: