Hur lång uppsägningstid har en chef?

Innehållsförteckning

Hur lång uppsägningstid har en chef?

Hur lång uppsägningstid har en chef?

Uppsägningstiden är sex månader för båda parter om man inte kommer överens om annat. Sex månader är en lång tid. Innan avtal träffas är det bra att diskutera om en så lång uppsägningstid är verksamhetsmässigt motiverad.

Varför finns Fallskärmsavtal?

Avtalet bör även reglera vad som händer om du inte får fortsätta din tjänst eller ombeds att lämna din befattning som chef, det som i folkmun brukar kallas ”ett fallskärmsavtal” (avgångsvederlag). Det här är extra viktigt eftersom du inte har något lagligt skydd mot osakliga uppsägningar från arbetsgivarens sida.

Kan VD omfattas av kollektivavtal?

Som vd eller chef i företagsledande ställning omfattas du inte av lagen om anställningsskydd, LAS, och normalt inte heller av kollektivavtal. Därför är det extra viktigt att du avtalar med din arbetsgivare om till exempel ditt ekonomiska skydd vid uppsägning, och din rätt till pension och försäkringar.

Är en VD anställd?

Enligt skatteverket bör ordinära VD-uppdrag hänföras till tjänsteinkomst då en VD normalt anses som arbetstagare och är inordnad i företagets löpande verksamhet. Endast i de fall då en konsult tar avgränsade VD-uppdrag i samband med sanering, rekonstruktion eller liknande kan arvodet faktureras från eget företag.

Relaterade inlägg: