Vad innebär Laglottskränkning?

Innehållsförteckning

Vad innebär Laglottskränkning?

Vad innebär Laglottskränkning?

Laglott är en lagstadgad rätt för bröstarvinge att ärva hälften av sin arvslott. ... Genom denna bestämmelse anses att bröstarvinge fått skydd för åtminstone hälften av vad bröstarvingen skulle ha rätt till enligt lag. Har laglotten kränkts genom testamente måste bröstarvingen påkalla jämkning av testamentet.

Vad är barnens laglott?

Laglott är den del som en bröstarvinge, det vill säga den som är närmast att ärva i rakt nedstigande led (barn, om barnet är avlidet barnbarn och så vidare) alltid kan kräva att få som arv. ... Under vissa förutsättningar kan en bröstarvinge även kräva sin laglott ur gåvor som föräldern har givit före sin bortgång.

Vad menas med att en bröstarvinge alltid har rätt till sin laglott?

Laglottens storlek är hälften av arvslotten. En bröstarvinge har rätt att få ut sin laglott, även om den avlidne genom ett testamente har bestämt att kvarlåtenskapen helt eller delvis ska gå till någon annan. För att få ut sin laglott måste bröstarvingen begära jämkning av testamentet.

Vad är arvsrätt?

Arvsrätt är en samlande beteckningen på de bestämmelser som reglerar hur kvarlåtenskapen efter en person som avlidit, ska fördelas. Arvsrätten kan fördelas med testamente, enligt den avlidnes vilja, men regleras också i lag.

Relaterade inlägg: