Vad är byggtekniska förutsättningar?

Innehållsförteckning

Vad är byggtekniska förutsättningar?

Vad är byggtekniska förutsättningar?

För att en byggnad och dess VVS-installation ska uppfylla kraven i Boverkets byggregler och anses fackmässigt utförd måste vissa arbeten som ligger utanför VVS-installationen uppfylla särskilda krav. Dessa krav kallas här för Byggtekniska förutsättningar. ...

Vem utför normalt sett de arbeten som hör till de byggtekniska förutsättningarna?

Hjälpmedel för bättre samordning Arbeten som ingår i byggtekniska förutsättningar utförs normalt av andra entreprenörer än VVS-företaget, som exempelvis bygg- eller tätskiktsentreprenörer.

Hur hänger branschreglerna ihop med lagar och regler?

Utförandekraven är baserade på Boverkets byggregler. VVS-installationer, som är utförda enligt branschregler Säker Vatteninstallation, uppfyller alltså kraven i Boverkets byggregler. Branschregler Säker Vatteninstallation är samordnade med branschregler för tätskikt och med AMA VVS & Kyl.

Vad är byggtekniska förutsättningar som Säker Vatten tagit fram?

Byggtekniska förutsättningar för säkra vatten-installationer För att en installation ska kunna utföras korrekt enligt Säker Vatten, måste arbeten som inte tillhör installationen vara utförda på rätt sätt. Det kan till exempel vara konstruktioner eller utformning av tätskikt i inbyggnader eller installationsschakt.

Hur görs en infästning i Våtzon?

Rör och elledningar kan förläggas under monteringsytan under förutsättning att förläggningsdjupet är större än 60 mm. Golv för infästning ska vara av betong eller annan massiv konstruktion eller av skivor på reglar. För infästning i skivor krävs förstärkning för infästningen, till exempel träkortlingar.

Vad är en Tappvatteninstallation?

En säker vatteninstallation är utförd enligt gällande branschregler och av utbildade VVS-montörer på ett auktoriserat VVS-företag. När installationen är klar dokumenteras det i ett kvalitetsintyg som lämnas över till beställaren. Nu finns nya branschregler för Säker Vatteninstallation 2021:1 på Säker vattens webbplats.

Vad är målet med branschregler?

Syftet är att minimera risken för vattenskador, legionellatillväxt, brännskador och förgiftning samt ge användaren en trygg och säker installation. Reglerna innehåller dels krav på hur installationen ska utföras men ger även förslag på tekniska lösningar.

Var får jag placera en Serviceöppning?

Serviceöppning. Fogar på inbyggda ledningar ska ha en lätt åtkomlig serviceöppning som gör det möjligt att reparera eller byta alla fogar samt komma åt ventiler eller annan utrustning för manövrering och service. Serviceöppning i tak ska ha dränerande lucka och placeras i rum med vattentätt golv.

Vad gäller för Skruvinfästningar i badrumsgolv?

Krav på infästning i våtrumsväggar Skruvinfästning i våtzon 1 ska utföras i massiv konstruktion, i betong, regel eller med hjälp av särskild konstruktionsdetalj.

Hur sätter man upp badrumsskåp?

Upphängning av badrumsskåp utan att borra

  1. Se till att rengöra ytan där de fyra skruvarna ska sitta noggrant. ...
  2. Använd skåpet för att kontrollera var skruvarna ska sitta. ...
  3. Sätt upp dem alla på väggen så att skåpet kan hängas på dem. ...
  4. Häll häftämnet i det stora hålet i varje skruv tills det syns i det mindre hålet.

Relaterade inlägg: