Vad är det MRSA?

Innehållsförteckning

Vad är det MRSA?

Vad är det MRSA?

Du får lämna ett prov om läkaren tror att du har en infektion med MRSA. Provet tas med en odlingspinne från till exempel ett infekterat sår, slemhinnor eller skadad hud.

Vad står MRSA och MRB för?

Från att ha varit sporadiskt förekommande i Sverige och orsakat mindre lokala utbrott påvisas idag multiresistenta bakterier (MRB) d v s bakterier som är resistenta mot flera olika antibiotikagrupper allt oftare. Till MRB räknas: meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA) vankomycinresistenta enterokocker (VRE)

Vad innebär VRI MRSA ESBL?

Vårdrelaterade infektioner (VRI) är infektioner som drabbar djur och människor i samband med sjukvård. Bristande hygienrutiner ökar risken för VRI. Vid antibiotikaanvändning ökar risken för att VRI orsakas av bakterier som är extra antibiotikaresistenta, som exempelvis MRSA, MRSP och ESBL-bildande bakterier.

Vad ska man tänka på när man vårdar en patient med MRSA?

- Basala hygienrutiner ska tillämpas. - Har patienten sår eller söker för sårinfektion skall sårodling tas. - Om möjligt låt patienten gå direkt till undersökningsrummet. - MRSA-bärare bör så långt som det är praktiskt möjligt handläggas via MRSA-teamet på Infektionsmottagningen, NUS.

Vilka infektioner orsakar MRSA ESBL och VRE?

MRSA. MRSA, meticillinresistent Staphylococcus aureus, är en antibiotikaresistent hudbakterie som främst orsakar hud- och mjukdelsinfektioner men kan också ge upphov till svårare infektioner såsom sepsis. Bärarskap utan symtom är vanligt, framför allt i näsa, svalg och på huden.

Hur lång tid innan svaret på MRSA kommer?

Tiden från det provet nått laboratoriet till provsvar är för MRSA cirka 1-2 dygn, för VRE och ESBL cirka 2-3 dygn. För multiresistenta Pseudomonas aeruginosa och karbapenemresistenta Acinetobacter kan det ta längre tid.

Relaterade inlägg: