Vad innebär den språkliga variationen du valt?

Innehållsförteckning

Vad innebär den språkliga variationen du valt?

Vad innebär den språkliga variationen du valt?

Det finns många olika varianter av det svenska språket. Hur du väljer att använda ditt språk påverkas av många olika saker; bland annat av var du är uppväxt, din sociala ställning och din ålder. När man forskar inom området sociologi generaliserar man hur olika gruppers språk skiljer sig åt. ...

Vad är social variation?

Sociolekt syftar på den språkliga variation som utmärker en social grupp. Den är därmed en del av sociolingvistiken. Sociolekter skiljer sig från dialekter, vilka syftar på en regionalt avgränsad variation. Sociolekter är ofta regionalt begränsade då en social grupps språk kan skilja sig från plats till plats.

Vad är Lekter?

Vad innebär lekter? lekter innebär att man har olika språkliga varianter, en lekt kan avslöja kö, ålder, klass, och geografisk plats. Vad finns det för lekter? det finns fem olika lekter: sociolekt, kronolekt, idiolekt, dialekt och sexolekt.

Vad studerar man inom Språksociologin?

Man studerar sociala och kulturella aspekter i språk och språkbruk. Språksociologin studerar språklig variation; alltså skiftande (medvetet eller omedvetet) språkbruk beroende på kommunikationssituation och sammanhang. I detta moment ska vi studera hur språket förändras i olika sammanhang och vad det har för betydelse.

På vilket sätt kan Sociolekter skapa avstånd?

På vilket sätt kan sociolekter markera avstånd och samhörighet? Ge tydliga exempel!' Skapa avstånd genom att skilja på jobb och fritid men även genom att skilja på vilken social grupp man tillhör. Det kan även skapa samhörighet om eftersom en person kan skapa gemenskap inom olika sociala grupper.

Vilka attityder kan kopplas till språklig variation?

Språklig variation i talat och skrivet språk med tonvikt på hur språkvariationen hänger samman med till exempel geografisk och social bakgrund samt ålder och kön. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt attityder till olika former av språklig variation.

Vad tycker folk om Kronolekter?

Folk frågar mig ofta om dialekterna håller på att dö ut. Ja, det ser så ut; vi talar mer och mer standardsvenska för varje generation. Folk tycker det är jättetråkigt – det är ju så trevligt med dialekter. ...

Relaterade inlägg: