Varför blev det skolplikt?

Innehållsförteckning

Varför blev det skolplikt?

Varför blev det skolplikt?

Skolplikt har gällt i Sverige sedan folkskolestadgan infördes 1842. På sin tid var det en viktig reform för att säkerställa att hela befolkningen fick rätt till åtminstone en grundläggande utbildning, och att barn inte kunde tas ur skolan för att sättas i arbete.

Vad var en av orsakerna till att allmän folkskola infördes i Sverige?

Enligt folkskolestadgan 1842 skulle varje socken på landsbygden och varje stadsförsamling ha minst en skola med ”vederbörligen godkänd lärare”. Men det var brist på både lokaler och behöriga lärare och många barn hade lång och besvärlig väg att gå till skolan.

När blev det nioårig grundskola?

Vägen till den nioåriga grundskolan i Sverige startade för snart 200 år sedan. Från början gick många barn inte i skolan eftersom deras föräldrar inte hade råd. Sedan 1970-talet har 99 procent av alla barn gått i grundskolan, och nu diskuteras att införa ett tionde år.

Vad innebar skolplikt i Sverige?

  • Det innebar ingen egentlig skolplikt, fastän föräldrarna kunde hållas ansvariga ifall kunskapen inte infann sig. Skolplikt, dvs att skolgång är obligatorisk för varje barn, infördes med folkskolestadgan 1842. En sexårig skolplikt fastställdes i Sverige 1882, och sjuårig skolplikt infördes 1936.

Vad innebär skolplikt och rätt till utbildning?

  • Skolplikt innebär att barn ska delta i skolans verksamhet. Rätt till utbildning innebär att barn har rätt till kostnadsfri utbildning. Här kan du läsa om vad reglerna säger om skolplikt och rätten till utbildning.

Vad gäller skolplikt i Sverige?

  • I Sverige gäller skolplikt enligt lag alla personer som är bosatta i Sverige. Skolgång i grundskolan är sedan 1962 obligatorisk för alla barn i åldern sex till sexton år (för de allra flesta).

Relaterade inlägg: