Vem kan bevittna en namnteckning?

Innehållsförteckning

Vem kan bevittna en namnteckning?

Vem kan bevittna en namnteckning?

Som vittne får vem som helst vara, förutom den mot till vilken rättshandlingen skall företas, den som är under femton år och inte heller någon som lider av en psykisk störning som gör att den saknar insikt om betydelsen av bekräftelsen. Detta gäller med ett undantag, och det är bevittning av testamente.

Vad innebär att bevittna namnteckning?

Vittnesmeningen bör formuleras så att det framgår att vittnena förstår att det är ett testamente de bevittnar och att ”du är vid dina sinnens fulla bruk”. Två personer ska samtidigt bevittna din namnteckning när testamentet skrivs under. Vittnena får inte vara släkt eller arvtagare till dig och måste ha fyllt 15 år.

Får vittnen vara släkt?

Ja, de två personer som bevittnar en namnteckning på ett testamente kan vara släkt med varandra. Testamentsvittnena får däremot inte vara släkt med testatorn, det vill säga den som skriver testamentet (10 kap. 4 § första stycket ärvdabalken, ÄB).

Hur bevittnar man?

när någon styrker att kopian överensstämmer med originalet. Man kan därför stämpla kopian med texten "vidimeras" eller för hand skriva "vidimeras". Exempelvis kan det göras följande: "Kopian överensstämmer med originalet" med en signatur, namnförtydligande samt kontaktuppgifter.

Vem får vara vittne fullmakt?

Gällande vittnena beskrivs att de måste förstå vad fullmakten innebär och att fullmaktshavaren inte får lov att vara vittne. ... 4 § 1 st Ärvdabalken står att ett vittne måste vara införstådd i vad den bevittnar och får inte vara maka/make, sambo eller nära släkting (till den som upprättar fullmakten i detta fallet).

Vem kan bevittna en Framtidsfullmakt?

Framtidsfullmakten ska bevittnas av två personer. Fullmaktshavaren får inte vara vittne. ... Det innebär att fullmaktsgivarens make, maka eller sambo inte får vara vittne. Inte heller syskon, eller någon i rätt upp- eller nerstigande släktskap till fullmaktsgivaren, exempelvis föräldrar eller barn.

Kan nära anhörig bevittna namnteckning?

En nära släkting kan bevittna en namnteckning om den inte är under 15 år och inte har någon psykisk störning.

Får anhörig bevittna namnteckning fullmakt?

Fullmaktsgivarens make, sambo eller den som står i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till fullmaktsgivaren får inte vara vittnen. ... Syskon till fullmaktsgivaren får inte heller vara vittne (10 kap. 4 § ärvdabalken). Den som är släkt eller närstående till fullmaktshavaren får inte heller vara vittne.

Hur bevittnar man en kopia?

Personen ska skriva på kopian att den stämmer överens med originalet (exempel: ”jag intygar att kopian stämmer överens med originalet” eller "vidimeras"). Personen ska också skriva sin namnteckning på kopian, sitt namnförtydligande och telefonnummer, inklusive landsnummer.

Hur styrker man en kopia?

Bestyrk en kopia så här

  1. Kontrollera att originalet och kopian är likadana. ...
  2. Skriv att du intygar att kopian stämmer överens med originalet och din namnteckning på kopian, till exempel: ”Jag intygar att denna kopia överensstämmer med originalet:”. ...
  3. Skicka kopian till oss med post.

Relaterade inlägg: