Vad är 4 procents regeln?

Innehållsförteckning

Vad är 4 procents regeln?

Vad är 4 procents regeln?

Vad är 4 % regeln? Fyra procent-regeln är en tumregel. Den används för att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt oberoende. 4 % regeln visar när du har tillräckligt med pengar investerat för att leva på 4 % av din avkastning.

Kan man försörja sig på aktier?

Regeln innebär att du har ett stort kapital som ger en stabil avkastning. Varje år kan du ta ut 4 % av summan vilket därmed innebär att du kan leva ekonomiskt oberoende. För att kunna följa denna regel krävs att du har ett investerat kapital som är 25 gånger större än dina kostnader under ett år.

Hur mycket behöver jag för att kunna leva på utdelningar?

För att räkna ut hur mycket du behöver spara delar du din årslön (300 000 kronor) med din avkastning (5 %). Svaret visar att du behöver 6 miljoner kronor för att kunna leva på avkastningen livet ut, givet att du kan få 5 procents avkastning i genomsnitt per år.

Hur räknar man ut ekonomisk frihet?

Ekonomisk frihet = passiva inkomster / totala utgifter. Det vill säga att om du har 100 000 kr i totala utgifter per år och 1 000 kr i passiva inkomster per år.

Hur många procent aktier?

Andelen svenska privatpersoner som äger aktier i förhållande till folkmängden i Sverige8 steg från 18,3 till 20 procent under 2020.

Hur många procent är en aktie?

Om en aktie istället minskar från 320 kr till 250 kr under ett år kan vi säga att den har minskat med Skillnaden / Det ursprungliga värdet = (320-250)/320 = 70/320 = 0,21875 = 21,875 %.

Är det svårt att leva på aktier?

Du behöver räkna med att börsen kommer svänga med tiden och även så den utdelning du får in på kontot. Fram tills dagen du ska leva på utdelningen kan du nyttja svängningarna och öka på med fler aktier från den inkomst du har idag. Under tiden då börsen stiger ska du också öka på med fler aktier.

Vad är en normal avkastning på aktier?

Fyll i vilken årlig avkastning eller ränta du vill räkna med (en normal avkastning på börsen är ca 8 % per år).

Kan man leva på utdelningar?

Om du redan har ett stort kapital investerat idag så ger en portfölj med hög direktavkastning dig möjligheten att leva på utdelningar. Om du inte har kapitalet idag men vill kunna leva på utdelningar i framtiden så kan det vara klokt att fokusera på bolag med hög utdelningstillväxt snarare än hög direktavkastning.

Relaterade inlägg: