Vilka är resistenta bakterier?

Innehållsförteckning

Vilka är resistenta bakterier?

Vilka är resistenta bakterier?

Olika typer av resistenta bakterier

  • MRSA (meticillinresistent Staphylococcus aureus) är gula stafylokocker som har utvecklat resistens mot stafylokockpenicillin. ...
  • ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase) är enzym som gör bakterier resistenta mot våra mest använda antibiotikagrupper.

Vad är antibiotikaresistenta bakterier för något?

Antibiotika är läkemedel som används för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Antibiotikaresistens innebär att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika. Det är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem både i Sverige och i världen.

Hur bakterier blir resistenta?

Antibiotikaresistens betyder att bakterier är motståndskraftiga mot ett eller flera antibiotika. Vissa bakterier är naturligt motståndskraftiga mot vissa antibiotika. Men för att överleva kan bakterier också, genom förändringar i arvsmassan (mutationer), bli motståndskraftiga mot de antibiotika de utsätts för.

Vad finns det för skillnader mellan virus och bakterier?

Till skillnad från bakterier kan virus bara föröka sig i levande vävnad, men kan däremot överleva längre på ogästvänliga ytor. De består av genetisk arvsmassa (antingen DNA eller så kallat RNA) och ett skyddande proteinhölje med partiklar som gör att viruset kan fastna på kroppens celler och tränga in i dem.

Relaterade inlägg: