Vad innebär jämförpris för något och vad säger Prislagen om det?

Innehållsförteckning

Vad innebär jämförpris för något och vad säger Prislagen om det?

Vad innebär jämförpris för något och vad säger Prislagen om det?

För att konsumenter ska kunna jämföra priser krävs ofta att jämförpris anges. Varor i butik ska ha både försäljningspris och jämförpris, om det är möjligt. Jämförpris är till för att konsumenter lättare ska kunna jämföra pris. Till exempel mellan olika affärer, förpackningar eller fabrikat.

Vad betyder Ord pris?

Pris betyder ungefär detsamma som fångst.

Vad är prisvärde?

Med värdebaserad prissättning menas priser som bestäms utifrån det värde som en vara eller tjänst upplevs ha av köparen. Detta i motsats till mer traditionella sätt att sätta priser utifrån kostnader eller konkurrens på marknaden.

Hur ska en vara som är i skyltfönster och i butik Prismärkas?

Priset ska anges dels per förpackning men även med jämförspris med det mått som används för varan (kilo, liter eller meter) men om varan säljs i lösvikt räcker det med endast jämförpris. Lagen kräver också att i ett skyltfönster ska alla varor som är till försäljning i butiken vara prismärkta.

Får ner priset?

Har du tur får du varan för det priset, annars har du en god utgångspunkt för att fortsätta prutandet. Stå sedan fast vid ditt ord. Om du lyckas pruta ner priset till det du sagt att du är beredd att betala bör du också göra det. Tips: Se prutandet som en del av köpprocessen, och kom ihåg att hålla god ton.

Relaterade inlägg: