Hur lång tid tar en artroskopi?

Innehållsförteckning

Hur lång tid tar en artroskopi?

Hur lång tid tar en artroskopi?

Operationen tar vanligen mellan 20 minuter och en timme. Du känner ingenting av operationen om du får narkos eller ryggbedövning. Du kan ibland känna att du blir opererad om du får lokalbedövning, men det gör inte ont. Du kan få lugnande läkemedel om du tycker att det är obehagligt.

Hur går en artroskopi till?

Efter att du blivit sövd eller fått lokalbedövning, gör läkaren ett litet stickhål i huden. Genom detta förs ett mycket tunt metallrör, artroskop, in i leden. Röret har en lins i spetsen så att ortopeden via en videokamera kan se insidan av leden på en bildskärm.

Hur fungerar titthålsoperation?

Med titthålsteknik kan du bli undersökt eller opererad inuti magen, utan att kirurgen behöver öppna upp den. Kirurgen arbetar istället med titthålsinstrument genom små hål i magen. Du är sövd under tiden. Oftast kan du åka hem samma dag.

När ska man operera menisken?

Du kan behöva opereras om du har råkat ut för en olycka som skadat meniskerna. Efter operationen behöver du öva upp rörligheten i knät. Meniskerna kallas de skivor av brosk som fungerar som stötdämpare i knät. Meniskerna kan skadas om knät till exempel vrids om kraftigt, vilket ofta kan ske i samband med idrott.

Hur länge är knät svullet efter titthålsoperation?

Ibland kan knät svullna upp och bli stelt under några dagar. Det behöver inte betyda att det är en infektion. Svullnaden brukar gå över på ett par dagar. Du kan behöva vila knät några dagar eller någon vecka om du har genomgått en stor operation.

Hur går en blindtarmsoperation till?

Det är vanligast att kirurgen opererar med titthålsteknik. Titthålsteknik kallas också för laparoskopi. Vid operationen undersöker kirurgen blindtarmsbihanget, och tar bort det om det är inflammerat. Ett friskt bihang opereras inte bort.

Relaterade inlägg: