Är det olagligt att använda mobilen när man kör?

Innehållsförteckning

Är det olagligt att använda mobilen när man kör?

Är det olagligt att använda mobilen när man kör?

Från och med den 1 februari 2018 är det en skärpning av bestämmelserna i Trafikförordningen (2017:1284) som innebär att du inte får använda din mobil när du kör om du håller den i handen. Förbudet gäller också annan kommunikationsutrustning som hålls i handen.

Får man använda mobilen vid rödljus?

Det är förbjudet att hålla i en mobiltelefon vid ”färd på väg”. En färd tar inte slut för att du stannar i en bilkö eller stannar för rött ljus. ... Det innebär att det troligen är förbjudet att hålla i en biltelefon vid ett rödljus eller vid ett stopp i en bilkö.

Vad händer om man kör med mobilen?

Om du vinglar med bilen eller plötsligt sänker hastigheten så att det utgör fara för andra, kan du bli stoppad oavsett om du använder en telefon eller inte. Skulle det visa sig att du vid tillfället använde telefonen eller annan kommunikationsutrustning, kan du dömas till böter.

Vilka använder mobilen mest i trafiken?

Varannan svensk bilist tycker de kör bättre än andra – och det som oroar mest i trafiken är dåliga förare och att medtrafikanterna använder mobilen, enligt Sifo. Samtidigt svarar 78 procent att de använder mobilen när de kör bil.

Får man ha hörselskydd när man kör bil?

Lagen hindrar inte bilförare från att använda sig av olika typer av hörlurar. Men det är inte att rekommendera att använda hörlurar i form av headset, brusreducerande hörlurar eller öronsnäckor i båda öronen när man sitter bakom ratten. – Att köra bil med hörlurar, särskilt med hög volym, kan vara ett störmoment.

Får man använda mobilen som GPS?

Mobil och annan kommunikationsutrustning i motordrivna fordon får bara användas om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt. Till kommunikationsutrustning räknas till exempel mobiltelefon och gps. ...

Får man böter om man kör med tofflor?

Men får man köra bil i dessa skor? GD ställde frågan till trafikpolisen. – Det finns inget uttalat förbud om vad man får ha för skor. ... Men om det sker en olycka och orsaken till den är olämpliga skor, kan man dömas för vårdslöshet i trafik.

Relaterade inlägg: