Vad innebär det att ge blodstamceller?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ge blodstamceller?

Vad innebär det att ge blodstamceller?

Genom att ge en sjuk människa nya blodstamceller kan de bilda ny, frisk benmärg och nytt, friskt blod. Men för att det här ska fungera, krävs att givare och mottagare har samma HLA-typ. Enkelt uttryckt är HLA en sorts markörer på cellerna, som hjälper kroppens immunförsvar att känna igen främmande celler.

Kan man donera stamceller flera gånger?

​Blodstamceller kan samlas in på två olika sätt: Från blodomloppet och från benmärgen. Vilken metod som används, beror i första hand på patientens tillstånd. Ibland kan man också beakta donatorns önskemål.

Vilka kan anmäla sig till Tobiasregistret?

Det kostar inget att gå med i Tobiasregistret men för att bli godkänd skall du vara frisk, mellan 18-35 år, väga minst 50 kg, inte ha ett BMI över 40 och vara villig att donera till alla patienter oavsett var i världen de befinner sig .

Hur funkar tobiasregistret?

Det går till så att blodet leds ut ur ena armen till en maskin, som utvinner stamcellerna ur blodet. Sedan leds blodet, utan stamceller, tillbaka in i din kropp igen. Ibland kan du behöva gå igenom proceduren två dagar i följd för att man ska kunna utvinna tillräckligt mycket stamceller.

Hur många gånger kan man göra stamcellstransplantation?

Dosen som kan ges är cirka tio gånger högre än vid en vanlig cytostatikabehandling. Med hjälp av nya stamceller från ditt blod kan benmärgen återhämta sig, vilket den annars inte kan.

Finns jag i tobiasregistret?

Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Genom registret finner sjuka människor passande givare av blodstamceller. ... Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Gå med idag, så kanske du kan rädda någons liv imorgon.

Relaterade inlägg: