Vad gör en sur lösning sur?

Innehållsförteckning

Vad gör en sur lösning sur?

Vad gör en sur lösning sur?

pH är ett mått på surhetsgrad. Den partikel som ger en sur lösning dess karakteristiska egenskaper är oxoniumjon, H3O+. Ju högre koncentration av oxoniumjonen, desto surare lösning. Oxoniumjonen består av vätejon bunden till en vattenmolekyl.

Vad är en sur lösning?

  • En sur lösning kännetecknas av att den smakar surt, angriper vissa metaller under vätgasutveckling och ger med syrabasindikatorn BTB gul färg. Syror har den egenskapen, som tidigare visats, att de bildar oxoniumjoner vid protolysen. Starka syror ger mycket oxoniumjoner medan svaga syror ger färre.

Vad är en basisk lösning?

  • Starka syror ger mycket oxoniumjoner medan svaga syror ger färre. Om koncentrationen hydroxidjoner är större än koncentrationen oxoniumjoner sägs lösningen vara basisk. En basisk lösning kännetecknas av att om man gnider en sådan lösning mellan fingrarna känns det halt, som en tvållösning.

Vad är en omättad lösning?

  • En omättad lösning är en blandning där koncentrationen av ett ämne ej uppnått så hög halt att den slutat lösas upp. Exempelvis så kan man hälla socker i vatten och röra om. Fram till att det inte ligger ett lager socker så kallas vattnet omättat.

Relaterade inlägg: