Vad innebär det om en källa är vinklad?

Innehållsförteckning

Vad innebär det om en källa är vinklad?

Vad innebär det om en källa är vinklad?

Tendensiös – Att en källa är tendensiös innebär att den har ett intresse av att sprida falsk eller förvrängd information. ... Vinklad information – Att information är vinklad betyder att den presenteras så att vissa budskap prioriteras framför andra.

Vad är en kvarleva respektive en berättande källa?

En kvarleva är ett föremål som du kan ta på, till exempel ett skelett, ett mynt eller en kruka. En berättande källa är en källa som du kan läsa, till exempel runorna på en runsten, texten i ett brev eller texten i en bok. ... Själva boken är en kvarleva. Men texten berättar något och är därför en berättande källa.

Vilka för och nackdelar finns det med att vem som helst kan publicera texter på internet?

Här kan vem som helst som har tillgång till en dator publicera i princip vad som helst. Man kan söka sin egen information och sina egna källor. Men det gör det också svårt för en internetanvändare att veta vad man ska lita på: Oklara platser.

Varför ska en källa vara trovärdig?

  • För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.

Vilken källa är bäst för trovärdighet?

  • Beroende/oberoende: hur pass mycket informationen försöker få oss påverkade eller inte. Tänk på: Finns det trovärdiga källhänvisningar? Minst två oberoende källor behövs för trovärdighet. Är det en förstahandskälla är det oftast oberoende medan en andrahandskälla är beroende.

Vad är relevans och trovärdighet?

  • Relevans: i vilken mån källan är användbar för uppgiftens syfte. Trovärdighet: hur pass pålitlig och sann källan är. Relevans och trovärdighet hänger ihop med: Äkthet: hur pålitlig och sann en källa är. Tänk på:

Hur är en viss källa pålitlig?

  • Hur pålitlig en viss källa är beror på flera saker enligt källkritikens kriterier: vem som skrivit den, i vilket syfte, dess ålder, om källan är tendentiös, om dess uppgifter kan verifieras av andra oberoende källor.

Relaterade inlägg: