Vad är definitionen av en demokrati?

Innehållsförteckning

Vad är definitionen av en demokrati?

Vad är definitionen av en demokrati?

Som politisk filosofi bygger demokrati på att alla medborgare har en serie fri- och rättigheter, de demokratiska fri- och rättigheterna. Det finns flera varianter av demokrati, med olika nivå på representativitet och frihet för medborgarna, till exempel direktdemokrati och representativ demokrati.

Vad är motsatsen till en demokrati?

Demokrati är ett sätt att ordna samhället, och det är motsatsen till diktatur. I en diktatur bestämmer bara ett enda parti eller en enda person. och ordet kratein som betyder styre.

Vad är maktmedel demokrati?

a. åsikter om religion eller po- litik. Och man använder dom här maktmedlen i diktaturer om den/dom styrandes åsikter ifrågasätts. I en demokrati kan man också använda maktmedel som hot och våld men inte för att de styrandes (parlamentets) åsikter ifrågasätts.

Vad är det för skillnad på direkt och indirekt demokrati?

Man skiljer mellan indirekt och direkt demokrati. Vid indirekt demokrati, som även kallas representativ demokrati, utser man representanter som fattar beslut i folkets namn. Dessa, som vanligen väljs, representerar då folket. ... I en direkt demokrati är tanken att alla ska ta del i beslutet.

Vad vi anser om demokrati i Sverige?

Sverige är en representativ demokrati och styrs utifrån demokratisk struktur på olika nivåer i samhället. Sverige är också en monarki. Det betyder att vi har en kung eller drottning som är statschef för landet. Däremot har statschefen ingen politisk makt utan enbart ceremoniella uppgifter.

Hur ska demokratin fungera i ett land?

  • För att demokratin i ett land ska fungera krävs att landets invånare engagerar sig och deltar i demokratin. Demokratin blir stark när så många som möjligt röstar i de allmänna valen, men också av sådant som att människor går med i ideella föreningar eller deltar i politiska diskussioner med vänner och kollegor.

Vad betyder ordet demokrati?

  • Ordet demokrati kommer från grekiskan och betyder ungefär "folkstyre". Frågor om demokrati har diskuterats i flera tusen år, men det finns ingen definition av begreppet som alla i världen skulle hålla med om. Bland annat beror det på att demokrati är något som ständigt utvecklas och förändras.

Vilka länder är demokratier med anmärkningar?

  • Exempel på länder som är demokratier med anmärkningar är sydkorea, chile och USA. Bland länder som är hybridregimer kan man finna Montenegro, Ukraina samt Guatemala. De auktoritära regimerna kan vara länder såsom Angola, Algeriet och Egypten.

Vem styr landet i en demokrati?

  • I en demokrati får landets befolkning vara med och bestämma vem som styr landet genom val och har rättigheter, medan en person styr landet i en diktatur.

Relaterade inlägg: