Vad innebär det att ha a-kassa?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ha a-kassa?

Vad innebär det att ha a-kassa?

En arbetslöshetskassa, a-kassa, har som främsta uppgift att administrera och betala ut arbetslöshetsersättning till personer som är arbetslösa.

Vad är skillnaden på inkomstförsäkring och a-kassa?

En inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassan.

Vad innebär en arbetslöshetsförsäkring?

Arbetslöshetsförsäkring kallas försäkringar som har till syfte att utdela ersättning till personer som ofrivilligt mist sitt anställning.

Vad är en arbetslöshetskassa?

  • A-kassa eller arbetslöshetskassa som det egentligen heter är ett system som ger dig ersättning vid arbetslöshet. A-kassan består av en arbetslöshetsförsäkring som träder in om din inkomst försämras eller försvinner helt. Under tiden du arbetar och är anställd betalar du löpande in en avgift till din arbetslöshetskassa.

Vad är arbetslöshetsersättning?

  • Arbetslöshetsersättning. Arbetslöshetsersättning är ett stöd för dig när du blir utan arbete och fungerar som en försäkring. För att få arbetslöshetsersättning eller a-kassa gäller ett antal villkor. Dessa är: Du måste ha möjlighet och vara villig att arbeta minst 3 timmar per dag och minst 17 timmar per vecka.

Vad är grundersättning i en a-kassa?

  • Grundersättning. Grundersättningen är upp till 8 000 kronor i månaden före skatt, beroende på hur mycket du har jobbat tidigare. Den kan du söka om du inte är medlem i en a-kassa eller har varit medlem kortare tid än ett år. Du ska också ha fyllt 20 år.

Relaterade inlägg: