Vad är Försvarssekretess?

Innehållsförteckning

Vad är Försvarssekretess?

Vad är Försvarssekretess?

Ett röjande av uppgifter om objektets förmåga leder till att angriparen kan vidta motåtgärder, t ex utveckla elektroniska motmedel eller förändra sitt uppträdande, och därmed minska nyttan av objektet. Uppgift om objektets förmågor omfattas därför av försvarssekretess.

Vad är en Arbetshandling?

Begreppet arbetshandling eller ”mellanprodukt” är exempelvis minnesanteckningar, utkast, sammanställningar av svåröverskådligt material, remisser och koncept till beslut. Dessa räknas inte som allmänna handlingar, såvida de inte har diarieförts eller tagits om hand för arkivering.

Vad menas med omvänt Skaderekvisit?

Ett omvänt skaderekvisit brukar formuleras så att sekretess gäller i en viss verksamhet för en viss uppgift ”om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon honom närstående lider skada eller men”, se t. ex. 27 kap. 2 § andra stycket OSL.

Har Försvarsmakten tystnadsplikt?

Det är inte riktigt sant, eftersom Försvarsmaktens personal omfattas av tystnadsplikt. Den gäller både under arbetstid, fritid och när du avslutat en anställning eller tjänstgöring i Försvarsmakten.

Vad menas med absolut sekretess?

Det finns tre typer av sekretess, absolut, stark och svag. Absolut sekretess betyder att inga uppgifter under några förutsättningar får lämnas ut till andra än de anställda som behöver uppgifterna för att kunna utföra sitt arbete.

Relaterade inlägg: