Kan man ha lite borderline?

Innehållsförteckning

Kan man ha lite borderline?

Kan man ha lite borderline?

Man kan absolut ha olika mycket besvär om man har diagnosen borderline. De som har diagnosen har olika personligheter och olika mycket svårigheter. Jag skulle nog säga att alla är på en skala där en del har väldigt lite borderline och andra har mer.

Hur många procent har borderline?

Enligt DSM-5 uppskattas borderline finnas mellan 1,6 och 5,9 % av befolkningen.

Vad menas med Overklighetskänslor?

Det kan kännas som att du är på väg att dö, svimma eller tappa verkligheten. Några typiska overklighetskänslor är: Svårt att känna känslor/avstängda känslor. Underliga sinnesupplevelser.

Hur stöttar man någon med borderline?

Hur kan vi stödja varandra – i vardagen, i kontakten med vården etc? AnBo erbjuder Dig som anhörig, att under våra Öppet Hus-kvällar, träffa människor som befinner sig i en likartad situation. Då ges tillfälle till att dela gemensamma upplevelser och finna stöd.

Vad beror emotionellt instabil Personlighetssyndrom på?

Orsaken till att vissa utvecklar syndromet är inte klarlagd. Sannolikt påverkar både arv och miljö. Personer med en nära genetisk släkting med borderline har ökad risk att själva drabbas. Stressande händelser i barndomen kan också ge en ökad sårbarhet.

Hur blir man av med EIPS?

Om du har EIPS kan du få behandling i form av psykoterapi, i grupp eller individuellt. Det finns flera olika terapiformer som har visat sig ha bra effekt vid EIPS. Dialektisk beteendeterapi, DBT, mentaliseringsbaserad terapi, MBT och schematerapi är några exempel. Du kan även få behandling med läkemedel.

Relaterade inlägg: