Vad innebär det att ha en cyklisk syn på livet?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ha en cyklisk syn på livet?

Vad innebär det att ha en cyklisk syn på livet?

Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen. Allt liv ingår i ett evigt kretslopp (samsara) av födelse, död och pånyttfödelse.

Hur ser hinduer på återfödelse?

Lagen om karma innebär med andra ord att omständigheter i tidigare liv avgör i vilket slags kropp själen/jaget senare reinkarneras (återföds). En annan likhet mellan hinduismen och buddhismen är att det ständiga förloppet av återfödelse (samsara) betraktas som något plågsamt som man bör befria sig från.

Vad skiljer en buddhistisk syn på Gud och människa från en hinduisk syn?

Buddhismen är en ateistisk religion även om det finns inriktningar som behandlar Buddha som en Gud men generellt så finns det ingen Gud i buddhismen. Hinduismen är den totala motsatsen till detta då dem ha flera tusen gudar. Alla gudar tillbes inte av alla och det är omöjligt att veta vilka alla gudar är.

Vad menas med en cirkulär tidsuppfattning?

Hinduismen har en cirkulär tidsuppfattning vilket innebär att historien upprepas efter samma mönster. Från skapelse genom historien till världens undergång. Alla levande varelser (människor, djur och gudar) befinner sig i samsara som är ett och samma kretslopp; ett själarnas kretslopp som gäller alla.

Relaterade inlägg: