Vad beror en CP-skada på?

Innehållsförteckning

Vad beror en CP-skada på?

Vad beror en CP-skada på?

- Den vanligaste orsaken till CP-skador är en händelse under fosterlivet som skadar hjärnan. Den kan bero på en infektion hos mamman, hjärnblödningar hos fostret, tillväxthämning på grund av att man inte får tillräcklig näring via moderkakan eller andra händelser under fostrets utveckling.

När ska skadan ha visat sig för att klassas som en CP?

Cerebral Pares, CP, är ett samlingsnamn för ett rörelsehinder orsakat av en skada eller utvecklingsrubbning i den ännu omogna hjärnan. Det är egentligen inte en enhetlig sjukdom utan beror på en skada som ska ha inträffat antingen under graviditeten, i samband med förlossningen eller före två års ålder.

Hur tidigt märks CP skada?

CP upptäcks i de allra flesta fall tidigt i livet. Vid allvarliga CP-skador märks att något är annorlunda redan vid födseln. Föräldrar kan märka att barns förmåga att röra sig inte utvecklas som den ska. Cerebral pares kan också upptäckas av barnavårdscentralen när de undersöker barn.

Hur får man en diagnos vid CP skada?

Misstanke om CP-skada uppstår när ett barn har en avvikande motorisk utveckling. Man är förstås särskilt uppmärksam om det finns riskfaktorer i sjukhistorien. Vid barnkliniker finns ofta en mottagning för barn med komplikationer under graviditet eller förlossning.

Vad är cerebral pares CP?

Cerebral Pares (CP) är ett samlingsnamn för en funktionsnedsättning orsakad av skada på hjärnan. För att det ska kallas CP, ska skadan ha inträffat under graviditeten, i samband med förlossningen eller före två års ålder. CP innebär alltid en rörelsenedsättning.

Hur är det att leva med cerebral pares?

Den stress och de påfrestningar som livet med CP innebär, gör att många riskerar att åldras i förtid. Även om cerebral pares klassas som ett icke-degenerativt tillstånd, vilket innebär att det inte blir värre med åldern kan en livslång fysisk funktionsnedsättning påskynda åldrandeprocessen (Obesity Reviews, 2013).

Relaterade inlägg: