Vad innebär en intellektuell funktionsnedsättning?

Innehållsförteckning

Vad innebär en intellektuell funktionsnedsättning?

Vad innebär en intellektuell funktionsnedsättning?

Intellektuell funktionsnedsättning innebär en nedsatt intellektuell förmåga och en samtidig nedsatt adaptiv förmåga, vilket betyder svårigheter till anpassning vid vardagliga aktiviteter. Utvecklingsstörning och intellektuell funktionsnedsättning är olika benämningar på samma funktionsnedsättning.

Vad innebär lindrig funktionsnedsättning?

Lindrig intellektuell funktionsnedsättning innebär brister i teoretiskt tänkande/inlärning. Detta innebär att man uppfattar omvärlden på ett mer konkret sätt och det blir svårare att tolka och hantera t. ex. abstrakta ord, symboler och beskrivningar.

Vad orsakar en intellektuell funktionsnedsättning?

Intellektuell funktionsnedsättning kan ha olika orsaker. Det kan vara en kromosomförändring, en fosterskada eller en skada man fick när man föddes. Olyckor och sjukdomar under uppväxtåren kan också medföra en skada som leder till en intellektuell funktionsnedsättning.

Vad innebär en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Några är adhd, autismspektrumtillstånd (AST) och Tourettes syndrom. Barn och elever har olika individuella förutsättningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar påverkar individen i olika omfattning.

Relaterade inlägg: