Vad innebär det för dig när du får en delegering?

Innehållsförteckning

Vad innebär det för dig när du får en delegering?

Vad innebär det för dig när du får en delegering?

Delegering innebär överlåtelse av en medicinsk arbetsuppgift från någon som är formellt och reellt kompetent till någon som saknar formell men har reell kompetens för uppgiften.

Vilket ansvar har den som delegerar en arbetsuppgift till någon?

Den som tar emot en delegering bär själv det fulla ansvaret för sitt sätt att utföra den mottagna arbetsuppgiften och är skyldig att utföra den efter bästa förmåga. Detta är alltså helt frivilligt och uppgiftsmottagaren kan avsäga sig delegeringen.

Vad är skillnaden mellan formell och reell kompetens?

Reell kompetens innebär att en person genom erfarenhet i sin praktiska yrkesverksamhet eller genom fortbildning visat sig ha blivit reellt kompetent för den uppgift som avses att delegeras. Med formell kompetens avses att man har legitimation för yrket inom hälso- och sjukvården, te. x sjuksköterska och fysioterapeut.

Hur känner du inför att ha ett delegerat ansvar?

Du som får uppgiften delegerad till dig måste vara reellt kompetent för att utföra den. Det innebär att du har fått lära dig teoretiskt och praktiskt hur uppgiften ska utföras och klarar att utföra uppgiften. Vanligen är det den som delegerar uppgiften som också lär ut hur uppgiften ska utföras.

Vad säger lagen sosfs1997 14 om vilken kompetens den person skall ha som delegerar en arbetsuppgift?

Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen får delegera en arbetsuppgift till någon annan endast när det är förenligt med kravet på en god och säker vård. Den som delegerar en arbetsuppgift till någon annan, ansvarar för att denne har förutsättningar att fullgöra uppgiften.

Vem kan ge en delegering?

Läkare, tandläkare och sjuksköterskor får delegera arbetsuppgifterna att iordningställa, administrera och överlämna läkemedel till annan personal. Delegering får inte göras i ambulanssjukvård. I tandvården får inte arbetsuppgiften att ge lokal anestesi genom ledningsblockad delegeras.

Vad är iordningställande?

Iordningställande av läkemedel innebär att man plockar fram, dispenserar tabletter och kapslar i mugg eller dosett, häller upp flytande läkemedel, drar upp i spruta, löser upp eller späder ett injektions- eller infusionsläkemedel och så vidare.

Relaterade inlägg: