Vad innebär kranskärlssjukdom?

Innehållsförteckning

Vad innebär kranskärlssjukdom?

Vad innebär kranskärlssjukdom?

När friska kranskärl blir sjuka Kranskärlen (kransartärerna) löper på hjärtats yta i tre huvudgrenar och sköter om tillgången på blod, näring och syre för hela hjärtmuskeln. Kranskärlssjukdom orsakas oftast av att kranskärlens inre yta blir hård och förträngd. Detta fenomen kallas för åderförkalkning (ateroskleros).

Hur utvecklas kranskärlssjukdomar?

Vid kranskärlssjukdom är kransartären som transporterar blod till hjärtmuskeln förträngd. Den förträngda kransartären orsakar syrebrist i hjärtmuskeln, vilket orsakar bröstsmärta. Hjärtrelaterad bröstsmärta förvärras vanligtvis vid ansträngning och i vila lindras symptomen.

Hur länge verkar nitroglycerin?

Det verksamma ämnet tas upp i blodet genom munnens slemhinnor. Du bör sitta ner när du tar tabletten för att undvika blodtrycksfall och svimning. Medicinen lindrar smärtan normalt inom 1-2 minuter. Läkemedlets effekt varar i 10-30 minuter.

Vilken medicin mot kärlkramp?

Vid kärlkramp ges blodproppsförebyggande läkemedel som minskar blodplättarnas tendens att klumpa ihop sig, betablockerare som minskar hjärtmuskelns syrebehov genom att sänka blodtrycket och dämpa hjärtrytmen samt ibland även ett kärlvidgande läkemedel som kallas kalciumantagonist.

Vilka mediciner innehåller nitrater?

Vad Glytrin är och vad det används för Glyceryltrinitrat tillhör en grupp läkemedel som kallas nitrater. Dessa läkemedel får muskelväggarna i blodkärlen att slappna av så att hjärtats arbetsbörda minskar. Glytrin används för behandling av akut kärlkramp.

Relaterade inlägg: