Vad är ett normkritiskt förhållningssätt?

Innehållsförteckning

Vad är ett normkritiskt förhållningssätt?

Vad är ett normkritiskt förhållningssätt?

Normkritiska perspektiv handlar inte om att upplösa alla normer, utan att ta reda på vilka normer vi behöver motverka och hur, samt vilka normer vi behöver förstärka och bekräfta. För att förstå hur makt fördelas ur ett normkritiskt perspektiv är intersektionalitet ett viktigt begrepp.

Hur hänger normer ihop med makt?

Normer hänger ihop med makt och det är vad normkritik handlar om. För att uppfylla LSS mål om jämlikhet och principerna kring självbestämmande, delaktighet, frivillighet är det viktigt att motarbeta begränsande normer och förhindra diskriminering.

Hur blir man Normkritisk?

Normkritik kan ses som ett verktyg, med vilket verksamheter kan skapa egna förutsättningar till förändring av strukturer. Denna förändring sker genom att se makten kopplat till normen, granska regelsystemen och förstå hur människors förutsättningar skiljer sig åt.

Hur påverkar normer vår sexuella hälsa?

Förutom hur vi förväntas utöva vår sexualitet påverkar heteronormen vår identitet och våra livsval utifrån de förväntningar som finns på kvinnor och män. Följden blir att samhället osynliggör och motarbetar dem som avviker från heteronormen såsom transpersoner, homo- och bisexuella samt de som inte följer könsnormerna.

Vad menas med heteronormen?

man deltar inte i sammanhang där man riskerar utsatthet. Heteronormen innebär att alla antas vara tjejer eller killar och förväntas bli attraherade av och kära i det motsatta könet. Eftersom heterosexualitet är normen så behöver inte unga som är heterosexuella "komma ut" och berätta om vilken sexualitet de har.

Relaterade inlägg: