Vad är en Fiberdukt?

Innehållsförteckning

Vad är en Fiberdukt?

Vad är en Fiberdukt?

En anslutning till fiber ger dig oändliga möjligheter. En fiberanslutning består av en fiberkabel som består av hårstråtunna glasfibrer som skickar signaler med hjälp av ljuspulser. Med ljusets hastighet kan stora mängder av information skickas långa sträckor.

Hur fungerar fiberkablar?

Själva fibern är tillverkad i plast eller glas och är tunn som ett hårstrå. En optisk fiberkabel ansluts till en villa eller en flerfamiljsbostad. Där kopplas den till en mediaomvandlare där ljussignalerna omvandlas till elektriska signaler för att hemmets uppkopplade apparater ska kunna ta emot information.

Hur får man fibernät?

När du bor i villa kan du beställa öppen fiber när det genomförs fibergrävning i ditt område. Vanligtvis får hushållen information och ett erbjudande om att beställa fiberanslutning via posten av den aktör som gräver i området. Det är självklart alltid frivilligt att ansluta sin villa.

Vad behövs för att ha fiber?

Där din fiber kommer in i huset skall de sitta en mediakonverterare. Den omvandlar ljuset i fiberkabeln till en elektrisk signal, med nätverksuttag. Till den kopplas sedan en router som du kopplar upp din utrustning till. Routern levereras ibland av tjänsteleverantören, eller så skaffar du en som passa dina behov.

Vad är ett fibernät?

  • Ett fibernät ger snabb anslutning till internet med minimala störningar. Telefonnätets kopparledningar ger ofta störningar och underhållet är emellanåt bristfälligt. Fibernätets kapacitet är också betydligt högre och en mängd tjänster kan göras tillgängliga på ett kostnadseffektivt sätt.

Vad är fiberanslutning?

  • Om fiber . Fiberanslutning innebär att du får en signal via optiskt ljus. Detta gör att det går att komma upp i höga hastigheter och du kan överföra stora mängder datatrafik. En teoretisk maxhastighet är 1000 Mbit/sek vid "trådbunden anslutning" - det vill säga att du har en sladd direkt mellan uttaget och till exempel datorn.

Kan du beställa fiber när du bor i Villa?

  • När du bor i villa kan du beställa öppen fiber när det genomförs fibergrävning i ditt område. Vanligtvis får hushållen information och ett erbjudande om att beställa fiberanslutning via posten av den aktör som gräver i området. Det är självklart alltid frivilligt att ansluta sin villa.

Vad är en kostnad för öppen fiber till Villa?

  • Kostnad för öppen fiber till villa. Vad är ett rimligt pris? Att dra in öppen fiber kostar vanligtvis cirka 15.000–30.000 kronor och är en engångsavgift. Väljer du att inte nyttja fibern sedan så kostar det ingenting framöver. Vanligtvis finns inga underhållskostnader eller behov av serviceavtal eller motsvarande.

Relaterade inlägg: